dinsdag 14 december 2010

Film: Das Leben der Anderen

Film is niet zo lang geleden op de publieke buis geweest maar ik had helaas iets anders om handen. Gekeken op een hele grote televisie  (=> dan 100 cm) en dat is toch wel anders dan m'n eigen buisje van ca. 80 cm..
Mijn beleving:....ik ben er nog stil van. Geweldig camerawerk, goede rollen en echt een topper. Het verhaal blijft heel lang hangen... Vooral de troosteloosheid van het Oost Duitsland van jaren geleden is ontzettend goed verbeeld.

Samenvatting:

In het Oost Duitsland van 1984 heeft Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) een van de beste ondervragingstechnieken van de Stasi. Hij geeft er zelfs college in. Zijn superieur Anton Grubitz (Ulrich Tukur) is verantwoordelijk voor de afdeling cultuur binnen de Stasi en nodigt Wiesler uit om een toneelstuk bij te wonen dat is geschreven door de meest vooraanstaande toneelschrijver van de DDR: Georg Dreyman (Sebastian Koch), een man die trouw is aan het socialisme en van wie nog nooit een onvertogen woord op papier is verschenen. Wiesler is van huis uit achterdochtig en ondanks de goede naam van Dreyman vindt hij het verstandig om een afluistersessie te houden bij Dreyman en zjin vriendin, de gevierde actrice Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck). Wiesler houdt zich zelf met de opdracht bezig en op deze manier dringt hij langzaam, maar onmerkbaar het leven van Dreyman en Sieland binnen. Hoe meer hij te horen krijgt, des te meer beseft Wiesler dat hijzelf veel in het leven mist en begint hij te twijfelen aan zijn loyaliteit voor de staat.

2 opmerkingen:

  1. Een indrukwekkende film, troosteloos inderdaad. Mocht je ooit eens in Budapest komen: http://www.terrorhaza.hu/en/index_2.html
    Groeten, Joris

    BeantwoordenVerwijderen