maandag 30 november 2009

17: de beste 2.0 volgens hetspoorbijster

Ik durf het bijna niet meer te noemen maar gelukkig roep ik er altijd wel de nodige discussie mee op... Hyves dus...

Hyves vind ik een web 2.0 toepassing die echt in de top tien moet staan. Het is social networking, je kunt er prachtig je foto's kwijt, je favoriete filmpjes van YouTube, je kunt laten zien wat je op dit moment doet met behulp van 'wie wat waar' en je Blogger hang je ook in Hyves zodat hij nog beter wordt gelezen... En volgens mij vergeet ik er nog een aantal.. :)

Zelfs Kluun heeft Hyves

Maar je kunt ook een Hyve met een bepaald vakgebied aanmaken of ter ere van een beroemde schilder, of zelfs een bibliotheekhyves van jouw bibliotheek....!!

Als je kijkt naar naar ons toekomstig potentieel aan klanten dan is het raadzaam hier op in te spelen. De leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool en het voorgezet onderwijs hebben (bijna) allemaal een Hyves-account en daar zouden we wel eens iets mee kunnen gaan doen...

Katteding 16

Wat valt er nog te zeggen over YouTube...? Hier kan je werkelijk alles vinden. In de mediatheek waar ik werkte gebruikten de studenten (net als mijn zoon) YouTube als achtergrondmuziek bij het maken van opdrachten en huiswerk.. Het is een enorme creatieve bouwput met werkelijk alle mogelijke onderwerpen, muziek en wat er maar te filmen valt.

Hieronder mijn favoriet......




YouTube biedt veel mogelijkheden voor de bibliotheek en is makkelijk in te zetten.

zondag 29 november 2009

Ding 15 waar jij het wilt, podcasts dus.......

Zodra je radio losmaakt van muziek en en koppelt aan het begrip informatie wordt het belang van een podcast meteen duidelijker. Met een podcast uitzending kunnen ouders luisteren naar het klassebezoek van hun kind in de bibliotheek, je kunt de opening van Nederland leest nog eens terug luisteren, de lezing over dementie thuis bijwonen en verzin er nog maar een paar.....

Hier zit veel potentie in maar vraagt om veel inzet om er wat van te maken en het zo te houden. De meeste klanten van de bibliotheek zullen weinig hebben met dit ding en het is de vraag of dit te stimuleren is. Met andere woorden, is er genoeg draagvlak en loont het de moeite een Podcast te gaan gebruiken...?

IM

Instant messaging.........

Ik voel me nu toch wel een oude vent geloof ik... Vroeger, bij de PBC Zuid-Holland maakte ik gebruik van ICQ en dat was me toch spannend! Collega's in het land, vrienden en anderen waren direct aanspreekbaar als ze aan de pc zaten. Verdere ontwikkeling heeft er volgens mij nauwelijks plaatsgevonden met dit fenomeen want we doen er vandaag de dag nog steeds hetzelfde mee. MSN is wel een beetje de standaard geworden en doet het erg leuk in combinatie met Hotmail. Opvallend is toch dat juist de jeugd er erg veel gebruik van maakt maar die hebben ook veel minder moeite met Hyves en zijn daar ook ruimer vertegenwoordigd. Er zijn ook al voldoende webtoepassingen zoals bijvoorbeeld msnopschool die de mogelijkheid bieden msn te gebruiken zonder het te installeren, en dat is in een beveiligde schoolomgeving wel handig natuurlijk.


Hyves, Gmail en vele andere applicaties bieden de mogelijkheid om te direct te communiceren en een aantal bibliotheken hebben de voorziening om direct te communiceren al in hun dienstverlening zitten. En de inzetbaarheid voor onze bibliotheek...? De mail wint het nog even bij mij.

woensdag 18 november 2009

Het virtuele kantoor

Ding 13 zal ik niet teveel over zeggen als Google fanaat....
Google docs is ontzettend handig en waar je hier het meest bedenkingen bij krijgt is de rol van dat grote Microsoft. Of moeten we ons nu juist zorgen gaan maken over het bedrijf Google..? Mochten ze Microsoft van de kaart vegen, wat zeer onwaarschijnlijk is, dan zitten we straks weer met met zo'n gedrocht wat gaat bepalen wat goed voor ons is en updates, waar vele fouten in worden weggepoetst, gaat aanbieden als nieuwe release... :)

Tot op dit moment blijf ik optimistisch en verkoop ik m'n aandelen Google nog niet...!

Ik twitter, jij twittert, wij twitteren

Dit wordt mijn kortste 'ding'...

Eind 2007 lag Twitter bij mij al in de digitale prullenbak en ik kan me er nog steeds niet toe bewegen 't er weer uit te halen... Als ik zie wat de bekende Nederlanders er zo al mee doen wordt het nog steeds niet mijn ding...
Een toegevoegde waarde voor de bibliotheek vind ik lastig te ontdekken met dit fenomeen.....

Wel overtuigd...? Reageert u maar..!

Dingen met Wiki


Even een bijdrage geleverd aan onze gezamenlijke wiki...... Heel leuk om te doen en zeer eenvoudig. Met wat meer tijd had ik wel m'n vakantieverhaal en ervaring meer uit willen schrijven. Heel logisch dat anderen die ook zo enthousiast zijn over het eiland er een bijdrage aan willen leveren. En na een kleine controle van mijn kant klikt u vervolgens op La Gomera want iemand is mij al voor geweest :)




Wel is het zaak om als bibliotheek niet een tweede website te creƫren met een wiki. Dit kom je nog wel eens tegen. Vanuit de website verwijzen naar de thematische wiki's is wel erg leuk om te doen en hier draagt een ieder weer aan bij.....

maandag 2 november 2009

Ding 10

Delicious heb ik al een tijdje in gebruik en de voordelen zijn legio.... Het gebruik van tags maakt het helemaal leuk om er mee te stoeien. Tegenwoordig heb ik in iGoogle 'Google Bookmarks' toegevoegd en deze gadget is zeer bruikbaar voor kleine collecties bladwijzers. Delicious is ten opzichte van enkele jaren geleden sterk verbeterd. Het oogt in ieder geval veel beter dan mypip.......